vrijdag 4 januari 2008

Inpakactie

Je fiets mee in het vliegtuig, da´s een heel gedoe. Op het forum van www.wereldfietsers.nl vertellen talloze medefietser over hun door brute luchtvaartmaatschappijen gesloopte fietsen of erger, over fietsen die helemaal nooit meer aankwamen. Door deze verhalen op scherp gesteld, bonden we een enorme rol bubbeltjesplastic en een rol fluorescerende ´Breekbaar-fragile’-tape op onze bagagedragers en togen we naar Schiphol. Goed inpakken was het devies, in bubbeltjes en niet in een doos. In een doos zien de sjouwers niet wat er in zit en gebruiken ze ´m als platform voor alle Samsonitekoffers die ook mee moeten. Een harmonicafiets is dan het gevolg. Plastic dus, zodat ze zien dat het een fiets is en er een beetje voorzichtig mee doen. Naast de incheckbalie van Iberia was een mooi plekje vrij om onze inpakactie te starten. Gezeten op de grond en aangegaapt door alle voorbijgangers deden we daar ons ding: pedalen eraf, stuur scheef, lucht uit de banden en inpakken maar. Het leek ons ruim voldoende om drie kwartiertjes voor deze actie uit te trekken. Maar dan blijkt zo´n fiets toch veel meer edele delen te hebben dan je vooraf bedenkt: zadel, stuur, remmen voor, remmen achter, toch ook de bagagedragers maar, kabeltje hier, kabeltje daar, bidonhouders, nog een extra tapeje zo, nog een extra folietje zus… Maar het eindresultaat zag er dan wel heel betrouwbaar uit!



Al inpakkende zagen we wel de rij voor de incheckbalie steeds langer worden. En dat is niet best, want heel veel andere verhalen op www.wereldfietser.nl waarschuwen dat je toch echt vooraan in de rij moet staan bij het inchecken. Anders kan je fiets niet meer mee of moet je echt al je overbagage betalen en dat is een dure grap. Beetje zenuwachtig stonden we dus uiteindelijk als een van de laatsten bij de incheckbalie. `Mag je bij Iberia twintig of dertig kilo inchecken?`, vroeg het meisje achter de balie aan haar collega. `Geen idee`, was het antwoord. `Dit gaat goed`, dachten wij! Niet in de laatste plaats omdat Ube de lichtste fiets kiest om op de band te wegen en ´m ongezien een liftje geeft waardoor er substantieel minder kilo`s op de teller staan…



En als je fietsen er zo uitzien, komen ze natuurlijk ook helemaal heel aan de andere kant van de wereld aan!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

VEEL PLEZIER VERDER, ZIET ER AL LEUTIG UIT. ZAL JULLIE MISSEN MEE CARNAVAL! GROETU,
JENTS.

WU ZUMME DUR AVAST EENU DRINKU OP JULDER.

Anoniem zei

En hoe liep het verhaal dan af aan de balie? Hoeveel moest je betalen bovenop de 20 kg? Mark & An die in mei ook met de fiets vertrekken naar Peru, met de vlieger wel te verstaan, hé;-)