zaterdag 20 maart 2010

Tsjakketsjak

De Balinese cultuur is ongelooflijk rijk en boeiend en we willen er zoveel mogelijk van meekrijgen. Ook de volgende avond kiezen we dus voor een voorstelling. Dit keer een 'kecak-dans'. Meer dan vijftig mannen zitten in een kring, gekleed in een geruiten lendedoek. Ze dansen met hun armen,

hun handen en hun bovenlichaam. Midden in de kring speelt zich het verhaal van Ramayana af.

Maar het zijn vooral de zittende, zingende mannen die onze aandacht trekken. Enkele mannen zingen monologen of geven met enkele woorden het ritme aan. De andere mannen zingen alleen het woord 'cak'. 'Cakcakcakcakcak'. 'Cakkecak cakkecak cakkecak'. Onder het voortdurend zingen van het woord 'cak' lijken sommige mannen langzaam in een trance te raken.

Anderen zijn extreem geconcentreerd.

De mannen, allemaal afkomstig uit dezelfde banjar (wijk, buurt, dorp), hebben een zichtbaar sterke band met elkaar.

Dan worden kokosdoppen aangestoken.

Een van de dansers is in trance. De danser schopt het vuur uit elkaar, loopt door de gloeiende kooltjes en lijkt niets te voelen van de hitte. Als het vuur een aantal keren bijeengeveegd en weer losgeschopt is, gaat de danser weer zitten. Een priester brengt hem terug op aarde en zegent hem. Zijn voeten zijn git- en gitzwart, zijn glimlach loopt van oor tot oor...




3 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Nicole en Ube,

Ik heb de recente verslagen gelezen en kan niets anders uitkramen dan 'wow!'. En daar laat ik het dan ook maar bij. Nog gefeliciteerd Nicole!

Marco en Ellen

Joke Murre zei

Wauw, wat gaaf zeg. En heel wat anders dan NZ! Hele mooie foto's ook. We genieten hier mee.
X

Noordkaap2 zei

Hee Lui,

Ziet er allemaal goed uit: vergeet niet tijd te nemen voor Retrospectieve Contemplatie (idd. met hoofdletters) in ZO-Azie. Zoveel indrukken heeft de Bijbel een hele rationele oplossing voor verzonnen (7e dag).
Dat met die zeehondjes is inderdaad tof! Ben al blij als ik Jantje (locale zeehond) op de OSK (OosterScheldeKering) of op de Ooster zie.
We willen trouwens gaan Kanoen in Arnica (Zweden). Jullie nog tips/adressen oid?

Wij hebben trouwens wel 8 dagen kunnen Skieen in Oostenrijk ((Telemark)skieen om Sandra gezelschap te houden).

Vergeet niet om Goed (Carpe Diem) met Kwaad (Caveat Emptor) te combineren,


Adriaan Coppoolse.