dinsdag 8 april 2008

Paso de Jama

Om te acclimatiseren huren we samen met Björn en Martina een coole jeep. Doel is de Paso de Jama op te rijden die van San Pedro de Atacama naar Argentinië voert. Zo kunnen we een hele dag doorbrengen tussen de 4000 en 4700 meter. Een goede manier om te kijken of we last krijgen van de hoogte en daar tegelijkertijd aan te wennen. We verwachten eigenlijk niet veel van onze trip. Als we kunnen kijken of we last krijgen van de hoogte en daar tegelijkertijd aan kunnen wennen, zijn we al tevreden. Maar ons wacht een grote verrassing. Wat een pracht, daar bovenop de pas!









Als we ergens onderweg water bijvullen, komt er een jeep langsrijden met vijf zeer vervaarlijk uitziende en met pistolen behangen mannen. Of alles goed is. Ja, gelukkig wel, alles gaat prima. De heren blijken agenten van de narcoticabrigade en op de volgende parkeerplaats maken we uitgebreid kennis met ze.



Ze zijn op zoek naar ´trafficantes´, Bolivianen en Peruanen die rugzakken vol cocaïne Chili inslepen. Terwijl ze vertellen over hun werk, wordt ons duidelijk dat we er de vorige dag twee gezien hebben, toen we ons per jeep een eind de pas hebben laten oprijden en weer zijn afgedaald per fiets. We zagen toen twee mannen met rugzak de pas komen afwandelen. Omdat onze intuïtie ons meteen vertelde dat er hier iets absoluut niet pluis was, zijn we meteen op onze fietsjes gesprongen en de berg afgezoefd. Verstandig, naar de narco´s ons nu vertellen. De meeste trafficantes zijn gewapend en hebben weinig te verliezen. Ook een paar dagen later, als we per jeep naar Bolivia gaan, zien we er weer een paar lopen. Deze zijn op de terugweg en hebben dus geluk gehad. Als ze gepakt worden, wacht hen 5 tot 15 jaar gevangenisstraf, afhankelijk van het aantal kilo´s dat ze bij zich hebben...

Geen opmerkingen: