zaterdag 6 februari 2010

Zeeleeuwen, dolfijnen en pinguins

Het zuidelijkste stuk van het Zuidereiland is een prachtig gebied vol baaien, strandjes, fantastische uitzichten en zeldzaam zeeleven. We fietsen zoveel mogelijk langs de kustlijn, wat natuurlijk betekent dat we ons suf klimmen en dat we veel dirtroads rijden. Niet heel efficient, maar wel heel, heel erg mooi!



Onderweg komen we door stukken regenwoud



en Ube wordt helemaal enthousiast van de 'swell' die binnenkomt! Het surfbloed begint te borrelen...



Een van onze eerste bestemmingen is 'Nugget Point'. Hier staat een uiterst nuttige vuurtoren mooi te wezen.







Onderaan de kliffen zien we tientallen zeehondjes zonnen. Erg grappig is dat ze hun eigen 'zwembadje' hebben gevonden met lekker warm water en zonder gevaarlijke haaien. Je ziet ze genieten terwijl ze rondspetteren en met elkaar aan het spelen zijn. Het lijkt wel een middagje in het zwembad van Sas van Gent...



Een paar honderd meter verderop zien we de zeldzaamste pinguins van de wereld: de 'yellow-eyed-pinguin'. Ze broeden aan deze kust en anders dan andere pinguins doen ze dat niet in grote groepen. De yellow-eyed houdt blijkbaar erg van privacy. Met zo'n 6, 7 broedparen per baai zitten ze op een redelijke afstand van elkaar. Het schijnt zelfs dat ze nieuwkomers wegwerken met de zittende broedparen omdat het ze anders te druk wordt... Tegen de avond komen ze aan land. Ze hebben dan de hele dag gevist en dan wordt het tijd om hun jongen te voeren. Het is erg grappig om ze te zien landen: ze kunnen namelijk een stuk beter zwemmen dan lopen. Desondanks bouwen ze hun nesten soms tot 2 km landinwaarts!



De volgende dag fietsen we verder in de richting van Curio Bay. Collega-fietser Onno heeft ons verteld hoe mooi deze baai is en wij geloven hem graag. Onderweg wandelen we nog een stukje aan de verlaten stranden



en tilt Ube een stukje zeewier op. Dat is hier van een iets ander formaat dan de 'klappertjes' in Dishoek!



Curio Bay blijkt inderdaad een magische plek... De camping bevindt zich op een klifje tussen twee baaien. In de ene baai zien we opnieuw onze pinguinvriendjes die ook hier hun jongen groot brengen.





In de andere baai, waarop we uitzicht hebben vanuit onze tent, zien we de vinnetjes van de meest zeldzame dolfijntjes (Hector-dolfijntjes) van de wereld door de baai heen dartelen. We hebben er een paar foto's van gemaakt, maar meer dan een vinnetje in de verte is er niet te zien, dus die hebben we hier maar niet neergezet. Waar we jullie wel een plezier mee kunnen doen, is met een eindeloze serie foto's van zeeleeuwen. Die zwemmen en spelen ook in de baai en aan het strand.





Sterker nog: ze wandelen dwars over de camping en doen dan siesta naast je tent! We hebben hier een erg leuk filmpje van, maar uploaden lukt niet in het internetcafe waar we nu zitten. We proberen het de volgende keer weer; even checken dus!

Het is echt fantastisch om in zo'n mooie omgeving te genieten van zoveel mooie dieren! Om de haverklap zien we een pinguin, een zeeleeuw of een stelletje dolfijnen voorbij komen. En dan besluiten we om een surfboardje te huren (Nicole inclusief les). Een geniale zet. Want al gauw zwemmen de Hector-dolfijntjes om en onder haar board heen... Zeeleeuwen komen ook even nieuwsgierig een kijkje nemen maar besluiten dan dat het bij de jongens (Ube en Marnix uit Zierikzee die hier ook kwam aangefietst en met wie we hier deze geweldige dagen doorbrengen) veel leuker is. De zeeleeuwen circelen anderhalf uur om de boards van Ube en Marnix heen, surfen achter hen aan en liggen in de weg als ze een golf willen pakken... Een ongelooflijke ervaring op een ongelooflijke plek!!!

4 opmerkingen:

Anoniem zei

He U&N,

Geweldig om te lezen (en zien) hoor. Dat lijkt mij ook wel wat zo golfsurfen tussen de zeeleeuwen. Ondertussen is het hier de meest mistroostige dag van het jaar. Miezer, motregen, mist en beslagen ramen. Kortom, blijven daar.

Gr
Kees

Unknown zei

ha ube en nicole,

Super heerlijk ziet het er allemaal uit! Blijf er lekker van genieten!

groeten uit zeeland...

Joke Murre zei

Wauw: mooie verhalen, prachtige foto's, mooi zeetje, zonnetje en dan die grappige zeeleeuwen....
Maak ons maar jaloers.
Geniet ervan lieve mensen en hier gaat het ook primadeprima!
Lieve groet, Joke

Nienke zei

wauw wauw wauw!!!
Zit ik vandaag weer volledig in de sneeuw, zie ik toch dat het ook anders kan! Heerlijk ziet het er daar uit en met dat treintje zag er echt heel erg geweldig uit zeg.
Volgens mij vermaken jullie je nog steeds prima.
Heel veel groetjes uit heel koud nederland en het lijkt me gezellig bij te kletsen. Doegies.
Nienke